مهارت آموزی چیست ؟
آیا شده در شرایط خاصی رفتار غیرمنطقی و عجیب و غریب از خودتون نشون بدید و چند لحظه بعد از آن خجالت زده بشید؟ تا حالا به این موضوع فکر کردید که ای کاش میتونستم احساسات خودم رو کنترل کنم و خشم، ناراحتی و سایر تغییرات هیجانیم رو در جمع به صورت درستی بروز بدم. افراد زیادی هستن که به دلیل عدم توانایی در کنترل هیجانات به خودشون و دیگران آسیبهای جدی می زنن.
مارشا لینهان در دهه ۱۹۸۰ رویکرد رفتار درمانی دیالکتیکی رو بنیانگذاری کرده. رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) یک درمان شناختی رفتاری جامع است و این روش درمانی برای افرادی بیشتر مناسبه که از بقیه روش ها جواب نگرفتن، تا الان این روش بسیار امید بخش و کارآمد بوده.
وقتی میگیم کسی مهارت انجام کاری رو داره به این معنی که توانایی های لازم برای انجام صحیح یه کاری رو داره. مهارت های چهار گانه در رویکرد رفتار درمانی دیالکتیک به شما کمک می کنه تا شما بتونید هیجان های خودتون رو به بهترین شکل کنترل کنید و سطح کیفیت زندگی خودتون رو افزایش بدید.
هدف ما در رفتار درمانی دیالکتیک تعدیل کردن آشفتگی های هیجانی و رفتارهای مخرب شماست که برای رسیدن به اهداف درمانی ، یک جعبه ابزار پر از مهارت رو در اختیار شما قرار می دیم .
چهار مهارت اصلی رفتار درمانی دیالکتیک کدامند ؟
مهارت های اصلی رفتار درمانی دیالکتیکی عبارتند از : ذهن آگاهی ، تنظیم هیجان ، تحمل پریشانی و آشفتگی و ارتباط موثر.
مهارت ذهن آگاهی چیست ؟
بدون شک بارها درباره زندگی در زمان حال و فواید آن شنیدید. ولی شاید نمی دونستید چگونه باید این کار رو انجام بدید و یا اصلا نمی دونستید فایده ی اون تو زندگیتون چیه ؟
ذهن آگاهی (mindfulness)
تکنیکی عملی برای بودن در زمان حال. اگه بخوایم اون رو راحت تر تعریف کنیم باید بگیم توانایی آگاه شدن از احساسات ، افکار و رفتارمون در زمان حال بدون این که خودمون رو قضاوت و داوری کنیم. جالبه بدونید که هزاران سال پیروان ادیان مختلف تمرینات ذهن آگاهی رو انجام میدن. در علم روانشناسی حدوداً ۴۰ ساله که ذهن آگاهی مورد استفاده قرار می گیره و تاکنون هزاران تحقیق درباره فواید ذهن آگاهی انجام شده.
فواید ذهن آگاهی چیست ؟
- عملکرد بهتر مغز
- افزایش عملکرد سیستم ایمنی
- کاهش فشار خون
- کاهش ضربان قلب
- افزایش آگاهی
- افزایش توجه و تمرکز
- کاهش سطح اضطراب
- افزایش وضوح در تفکر و ادراک
- تنظیم هیجانات
اگر چه ذهن آگاهی نمی تونه نشونه های بیماری های مزمن مثل سرطان رو کم کنه، اما می تونه در کنترل پذیر شدن این بیماری ها نقش خوبی داشته باشه.
مثلا یه برنامه درمانی برای بیماران سرطانی نشون داده که ذهن آگاهی می تونه نشونه های استرس رو کاهش بده، معنویت و عدم واکنش به تجربه های منفی رو افزایش میده، باعث رشد بعد از آسیب میشه وانرژی ما رو افزایش می ده .
بررسی MBSR برای افراد مبتلا به کمر درد مزمن این موضوع رو بیان می کنه که ذهن آگاهی توانایی بیماران رو برای عملکرد مستقل بهتر می کنه و باعث کاهش درد نسبت به روند درمان میشه .
به راحتی وقت مشاوره بگیرید
ما در کلینیک روانشناسی گلشن راز با بهترین رویکرد های درمانی سخت ترین مشکلات را بهبود داده ایم
چند گام برای رسیدن به ذهن آگاهی
همین الان که دارید این متن رو می خونید چند ثانیه توجه کنید که چه صداهایی در اطراف خودتون می شنوید. حالا به این توجه کنید که چه چیزهای قرمز رنگی در اطراف شما وجود داره.
شما در این تمرین توجه خود رو به صورت آگاهانه به دو چیز معطوف کردید. اول صداها و دوم رنگ های فرم به عبارت دیگه تمرین کوتاه ذهن آگاهی رو انجام دادید. پس شرط اول ذهن آگاهی این که به چیزی توجه کنیم. حتماً می پرسید به چی توجه کنم؟ جواب این که در ذهن آگاهی فرقی نمی کنه منبع توجه چی باشه.
لحظه حال
شرط دوم ذهن آگاهی این که به چیزی که در لحظه حال وجود داره باید توجه کنیم . مثلاً مرور خاطره مسافرت دو هفته پیش یا فکر کردن به اینکه برای بعدازظهر چه کارهایی انجام بدم ذهن آگاهی به حساب نمیاد چون در لحظه حال نیست.
پذیرش و عدم قضاوت
انسان دوست داره تجربیات خودش رو (چه خوب و چه بد) مورد قضاوت قرار بده . طبیعیه که در حین انجام ذهن آگاهی این اتفاق رخ می ده مثلاً فرض کنید شما دارید به صداهای اطراف خودتون توجه می کنید و یکی از صداهایی که می شنوید صدای بوق یک ماشینه. بعد با خودتون میگید «عجب آدم بی فرهنگی پیدا می شه که این ساعت ظهر بوق می زنه» یا در زمانی که توجه شما به شستن ظرف هاست اگه به خودتون بگید «چقدر آب سرد کمی گرمش کنم» شما در حال قضاوت کردنید .
انتقاد نکردن از خودتون
قطعاً در زمان انجام تمرین ذهن آگاهی بارها و بارها حواس شما پرت می شه و فکرهایی که دوست ندارید به ذهنتون میاد. نکته بسیار مهم این که در زمان رخ دادن این کار خودتون رو بازخواست نکنید و با مهربونی با خودتون برخورد کنید. مثلاً این جمله ها رو به خودتون نگید:
- چرا حواسم مرتب پرت می شه!
- من نمی تونم این کار رو انجام بدم.
- چقدر ذهنم شلوغه!
- من یه آدمی هستم که هیچ کاری از دستم بر نمیاد .
مهارت تنظیم و مدیریت هیجانات
همه ما هر روز هیجانات مختلفی رو تجربه می کنیم قطعا یکی از بخش های مهم زندگیمون همین هیجانات هستند. اما آیا می دونید که هیجانات چی هستند و چه کاربردی در زندگی ما دارند ؟
فرض کنید از سر کار خسته رفتید خونه می بینید همسر شما تمام لباس های خودش رو ریخته وسط خونه و همه جا ریخت و پاشه. در اون لحظه شما چه هیجانی رو تجربه می کنید و چه واکنش رو نشون می دید؟
تعریف هیجان به زبان ساده :
به یک سری از واکنشهای عاطفی که در ظاهر قابل مشاهده هستند، هیجان گفته میشه. برای مثال زمانی که شما در برابر یک موقعیت ترسآور قرار میگیرید، هیجان ترس رو تجربه میکنید. این هیجان به صورت نشونههای مختلف، مانند رنگپریدگی، لرزش دستها یا بدن، تعریق، بالا رفتن ضربان و … بروز میکنه .
از این رو میتونیم بگیم هیجان علاوهبر ایجاد یک حس در درون شما ، در بیرون و به صورت نشونههای بدنی هم دیده میشه.
ما در مهارت آموزی رفتار درمانی دیالکتیکی به شما آموزش می دیم که این هیجانات رو به صورت درست و مناسب ابراز کنید جوری که نه به خودتون آسیب بزنید نه به دیگران .
مهارت تحمل درد و آشقتگی
بیشتر وقتا ما می بینیم که افراد در موقعیت های سخت و دردناک دست به کارهای آسیب رسان و مخرب می زنن مثل دعوا کردن ، رانندگی پر خطر ، شکوندن اشیا و ظروف ، فریاد کشیدن ، آسیب جسمی به خود ، مصرف مواد مخدر و الکل و ….
مارشا لینهان در بحران های زندگی به ما توصیه می کنه که از مهارت های تحمل درد و آشفتگی استفاده کنیم .
هدف از مهارت تحمل درد و آشفتگی چیست؟
1-به صورت موقتی باعث این میشه که از درد و آشفتگی های زندگیمون فاصله بگیریم.
2-به ما این فرصت رو می ده که در برابر چالش های زندگیمون بهتر تصمیم بگیریم.
3- با آموزش مهارت تحمل درد و آشفتگی می تونیم به هیجانات خودمون سر و سامون بدیم و میزان واکنش خودمون رو تنظیم کنیم.
مهارت ارتباط موثر
همون طور که می دونید انسان یه موجود اجتماعیه پس برای برطرف کردن خیلی از نیاز های خودش باید با بقیه انسان ها در ارتباط باشه .کسی که می خواد یه انسان موفق باشه باید یاد بگیره جه جوری با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کنه. ما در رفتار درمانی دیالکتیکی به شما کمک می کنیم تا به یه ارتباط کارآمد و معنادار برسید.
ارتباط موثر چیست ؟
ارتباط موثر به توانایی انتقال پیام به شفافترین، مختصرترین و مفیدترین شکل ممکن اشاره می کنه. جالبه بدونید که ارتباط موثر و کارآمد، فقط به منتقل کردن پیام محدود نمیشه بلکه فردی که ارتباط موثر برقرار میکنه میتونه احساسات طرف مقابل رو به خوبی درک و احساسات خودش رو هم جراتمندانه منتقل کنه . کسی که این مهارت رو یاد بگیره خیلی خوب به صحبتهای طرف مقابل گوش میکنه و زبان بدن بقیه رو در نظر میگیره تا بتونه به بهترین شکل ممکن با او ارتباط برقرار کنه.
ما در گلشن کلینیک با هدف ارتقا سلامت و بهداشت روان شما عزیزان به آموزش این مهارت ها در رفتار درمانی دیالکتیکی می پردازیم.