هیجانات آشفته ساز چیست ؟
شاید خیلی از وقت ها نشستی با خودت ساعت ها به این موضوع فکر کردی که چطوری می تونی هیجانات خودت رو مثل خشم ، حسادت و … کنترل کنی؟ در آخر هم شاید به هیچ نتیجه ای نرسیدی .کنترل هیجان دغدغه اصلی ما انسان هاست مثل کنترل خشم ، کنترل هیجان غم و …. بعضی وقت ها نگران این هستی که نکنه در موقعیت های بحرانی و آشفته کنترل خودت رو از دست بدی یا حتی دست به رفتارهای آسیب رسان و مخرب بزنی. نمی دونم تا حالا اسم هیجان های آشفته ساز به گوشت خورده یا نه؟ در واقع هیجان های آشفته ساز، هیجان هایی هستن که طاقت تو رو طاق می کنن و اکثرا برای تو قابل تحمل نیستن زمانی که عصبانی ، ناراحت یا حتی وحشت زده هستی این هیجان ها مثل موج غول آسا میان سراغت.
اگر توی زندگیت این هیجان های آشفته ساز رو تجربه کرده باشی خوب می دونی راجع به چی داریم حرف می زنیم. همه ی ما آدم ها تو زندگی روزمره ی خودمون این هیجان های آشفته ساز رو تجربه کردیم درست مثل وقتی می مونه که تو یه طوفان بزرگ گیر کردیم. نکته ی جالب ماجرا این جاست که هر چقدر تلاش می کنیم از شر این هیجان های ناخوشایند خلاص بشیم اوضاع بدتر و بدتر میشه. پس قطعا خاطرات تلخ کودکی بر روی شدت هیجانات ما تاثیر میذاره.
چرا وجود هیجان در زندگی اهمیت داره ؟
ممکن است این پرسش تو ذهنت شکل بگیره که چرا وجود هیجان در زندگی اهمیت داره و چرا باید به هیجانهای خودمون توجه کنیم؟
یه وقتایی اتفاق میوفته که عده ای ما رو به سرکوب و نادیده گرفتن هیجاناتمون تشویق میکنن، دائم بهمون میگن عصبی نباش ، این که خجالت نداره و …. بدون این که به عواقب و ضررهای این سرکوب فکر کنن. مثلا بارها اتفاق افتاده که در کودکی ما زمین خوردیم و گریه کردیم بعد پدر و مادرامون بلافاصله این جمله رو بیان کردن که دختر خوب گریه نمیکنه!
همین جمله کوتاه اما غلط، اجازه ابراز هیجانات به صورت درست رو از ما میگیره.
پژوهش های مختلف زیادی به این موضوع پرداخته که یک سری از این هیجان های شددید و آشفته در بدو تولد به وجود اومده اما نباید به راحتی از آسیب های دوران کودکی هم بگذریم این مورد می تونه در به وجود اومدن این هیجان های شدید و نابسمان نقش مهمی داشته باشه. پس قطعا آسیب های دوران کودکی ما رو در برابر هیجان های شدید و مخرب آسیب پذیرتر می کنه البته این هیجان های شدید می تونه ریشه در ژنتیک داشته باشه . ولی اینا به این معنی نیست که ما نمی تونیم هیجانات خودمون رو مدیریت و تنظیم کنیم. شاید تا حالا هزاران هزار نفر تو کل دنیا تونستن با استفاده از تکنیک ها و مهارت های رفتار درمانی دیالکتیک به هیجان های دردسر ساز خودشون سر و سامون بدن اونا تلاش کردن تا بتونن زندگیشون رو تغییر بدن.
به راحتی وقت مشاوره بگیرید
ما در کلینیک روانشناسی گلشن راز با بهترین رویکرد های درمانی سخت ترین مشکلات را بهبود داده ایم
در ادامه این مقاله به این می پردازیم که رفتار درمانی دیالکتیکی چیه و چه جوری می تونه بهت کمک کنه ؟
خب حالا بریم سراغ اصل مطلب ، ببینیم منظور از کلمه ی دیالکتیک چیه ؟
کلمه دیالکتیک به چه معناست ؟
ما می دونیم که در برابر هر ایدهای یک ایده مخالف و متضاد وجود داره این دو ایدهی مخالف بعد از مدتی به یک ایده ی جدید میرسه ما تو مشاوره فردی با رویکرد رفتار درمانی دیالکتیک به این موضوع می پردازیم که لازم نیست دنیا و حقیقت دنیا رو به دو بخش کاملاً سیاه و کاملا سفید به دو قسمت تقسیم کنی.مثلا بهجای اینکه دوست، یا همسرت رو کاملاً بد یا کاملاً خوب تصور کنی، میتونی اونا رو انسانی با مجموعهای از ویژگیهای مثبت و منفی در نظر بگیری .
چهار مهارت اصلی رفتاردرمانی دیالکتیکی کدام اند ؟
رفتاردرمانی دیالکتیکی چهار دسته مهارت اصلی بهت یاد میده که می تونی با استفاده از این مهارت ها هیجان های شدید خودت رو کاهش بدی ، در مواقع بحرانی تعادل هیجانی خودت رو حفظ کنی و کیفیت زندگی و بهداشت روانی خودت رو بالا ببری.
بریم این چهار مهارت اصلی رو خیلی کوتاه معرفی کنیم :
1-مهارت ذهن آگاهی
این مهارت بهت کمک می کنه تا کمتر درگیر خاطرات تلخ گذشته و تهدید های آینده بشی و توانایی این رو پیدا کنی با آگاهی بیشتری در زمان حال زندگی کنی و در واقع ذهن آگاهی یه ابزار که با استفاده از این ابزار افکار منفی و مزاحم تو به شدت کاهش پیدا می کنه.
2-مهارت تحمل آشفتگی
این مهارت به تو کمک می کنه که تا با موقعیت های بحرانی و آشفته ساز بهتر مقابله کنی و تو رو در مقابل این اتفاقات تلخ و ناخوشایند مقاوم تر بار میاره.
3-مهارت تنظیم هیجان
این مهارت بهت کمک می کنه که اول از همه هیجان های خودت رو بشناسی و بتونی بدون این که با اون هیجان خیلی وارد درگیری و جنگ بشی اون رو واقع بینانه مشاهده کنی هدف این مهارت تنظیم و متعادل کردن هیجان های شماست مثل خشم ، غم ، حسادت ، ناامیدی و ….
4-مهارت ارتباط موثر
این مهارت در واقع یه جعبه ابزار برای این که تو بتونی نیاز ها ، خواسته ها و محدودیت های خودت رو جراتمندانه بیان کنی و برای خیلی از مشکلات ارتباط بین فردی خودت چاره اندیشی کنی . هدف این مهارت این که تو در روابطی که برقرار می کنی آسیب نبینی و در عین حال بتونی از اون رابطه مراقبت کنی.
اهداف درمانی در رویکرد رفتار درمانی دیالکتیکی
هر محیط درمانی ساختار و اهداف خاص خودش رو داره ،روانشناس در طی جلسات اول از اهداف درمان طبق چالش ها و دغدغه های زندگیت برای تو توضیح می ده و بهت میگه که در طول جلسات قرار از چه مسیری عبور کنی و به چه مقصدی برسی ؟
رفتار درمانی دیالکتیکی برای چه کسایی مناسب تره ؟
افرادی که دوست دارن سطح کیفیت زندگی خودشون رو افزایش بدن
افراد دارای اختلال شخصیت مرزی
افراد دارای اختلال کمبود توجه / بیش فعالی (ADHD)
افراد دارای اختلال دوقطبی
افراد دارای اختلالات خوردن (مانند بی اشتهایی عصبی ، اختلال پرخوری و پرخوری عصبی)
افراد دارای اختلال اضطراب عمومی (GAD)
افراد دارای اختلال افسردگی
افراد دارای اختلال وسواس فکری عملی (OCD)
افراد دارای اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
افراد دارای اختلال استفاده از مواد
مشاوره فردی در گلشن کلینیک
این روزا با وجود تمام فشارهای مختلف که از هر سمت به ما تحمیل می شه ، نیاز به استفاده از علم روان شناسی در موقعیت های گوناگون زندگی بیشتر از همیشه احساس میشه و هدف ما در گلشن کلینیک این که در فراز و نشیب این راه نفس گیر با تو همراه باشیم.
گلشن کلینیک با بهرهگیری از مجرب ترین روانشناسان در طول این سال ها تلاش کرده تا در حوزه های مختلف سلامت روان به هم وطنان عزیزمان خدمت رسانی کنه.
رواندرمانی و مشاوره فردی با رویکرذ رفتاردرماتی دیالکتیک می تونه به تو کمک کنه تا ارتباطاتت با بقیه و خودت بهتر شه ، تحملت در برابر رنج های زندگی بیشتر بشه و کارآمد بتونی با اونا برخورد کنی ، هیجانات خودت رو می تونی تنظیم کنی . فقط کافیه به آگاهی، مهارت ها و سلامت روان خودت اهمیت بدی تو این مسیر می تونی از ما در گلشن کلینیک کمک بگیری .